Kemeling Kunststoffen
Productafbeelding Lek- opvangbakken t.b.v. jerrycans of vaten

Lek- opvangbakken t.b.v. jerrycans of vaten

pijl Lek- opvangbakken t.b.v. jerrycans of vaten

Omschrijving

Wij bouwen de lekbak die u zoekt !

Kunststof lekbakken / opvangbakken voor gevaarlijke stoffen in emballage
Bent u op zoek naar een kunststof lekbak op maat? Ook die mogelijkheid bieden wij. Als van een standaard uitvoeringen niet helemaal naar wens is, is een op maat gemaakte uitvoering een perfecte oplossing.

Kenmerken van de HDPE lekbak / opvangbak

 • Vloeistofdicht, getest dmv hoogfrequentie lekdetectie apparatuur.
 • Geproduceerd uit 100% HDPE materiaal in de kleur zwart of naturel(wit)
 • Toepasbaar op de grond of op een pallet
 • Verkrijgbaar met GVK rooster (gelijk met de bovenzijde) draagkracht 1000 KG m2
 • Verkrijgbaar zonder GVK rooster

Materiaal
De opvangbakken uit HDPE is uitermate geschikt voor de opslag van gevaarlijke stoffen uit de ADR-klassen. Deze stoffen vallen onder de werksfeer van PGS 15.  Het is belangrijk dat de lekbak bestand is tegen de bijtende werking van de vloeibare meststoffen die u opslaat. De meeste lekbakken worden gemaakt van HDPE (High Density Polyetheen of Hoge Dichtheid Polyetheen) of PP (polypropeen of polypropyleen) kunststof. Dit zijn stugge, sterke en waterafstotende kunststofsoorten die heel goed bestendig zijn tegen chemische stoffen zoals agressieve zure en logen. Materiaal zoals staal is daarentegen niet bestand tegen veel soorten zuur. Let bij het aanschaffen van lekbakken dus goed op de materiaalsoort.

Opvangcapaciteit
Er zijn lekbakken in verschillende maten, geschikt voor cans, vaten en IBC containers. De wet schrijft het volgende voor: de lekbak in een opslagvoorziening moet een opvangcapaciteit hebben van minimaal 110% van de inhoud van de grootste emballage waaronder hij geplaatst is, of een opvangcapaciteit van minimaal 10% van de inhoud van alle opgeslagen stoffen waaronder hij geplaatst is (let op: de grootste waarde telt!). Om dit te verduidelijken, vindt u hieronder twee voorbeelden.

Voorbeeld 1: u heeft 1 vat met 150 liter, 5 vaten met 75 liter en 4 vaten met 50 liter. Gezamenlijk is dit een hoeveelheid van 725 liter.

 • 110% van de inhoud van de grootste emballage = 110% x 150 liter = 165 liter
 • 10% van de inhoud van alle opgeslagen stoffen = 10% x 725 liter = 72,5 liter

De grootste waarde telt, dus de lekbak moet in dit geval een opvangcapaciteit van minimaal 165 liter hebben.

Voorbeeld 2: u heeft 1 van met 25 liter en 20 vaten met 15 liter. Gezamenlijk is dit een hoeveelheid van 325 liter.

 • 110% van de inhoud van de grootste emballage = 110% x 25 liter = 27,5 liter
 • 10% van de inhoud van alle opgeslagen stoffen = 10% x 235 liter = 32,5 liter

De grootste waarde telt, dus de lekbak moet in dit geval een opslagcapaciteit van minimaal 32,5 liter hebben.

GVK rooster
Bij het aanschaffen van een lekbak kunt u kiezen voor een lekbak met of zonder GVK rooster. Een GVK (glasvezel versterkt kunststof) rooster is een heel sterk rooster dat bovenop de lekbak bevestigd is en waarop u (afhankelijk van de grootte) vaten, cans of IBC containers kunt plaatsen. Bij lekbak zonder GVK rooster plaatst u de verpakkingen van vloeibare meststoffen in de lekbak; bij een lekbak met GVK rooster plaatst u de verpakkingen boven de lekbak op het rooster (waardoor u meer opvangcapaciteit beschikbaar heeft en u de verpakking niet in de lekbak hoeft te tillen).

Lekbakken plaatsen
Bij het plaatsen van lekbakken dient u rekening te houden met de volgende aandachtspunten:

 • Zorg ervoor dat de grond schoon en egaal is, zodat de lekbak volledig horizontaal geplaatst kan worden.
 • Wanneer u een lekbak met GVK rooster hebt, houd er dan rekening mee dat er maximaal 1000 kg per m2 draagkracht op het rooster geplaatst mag worden.
 • Er mogen geen leidingen of andere doorvoeren in de lekbak gemonteerd worden. Dit veroorzaakt namelijk risico op lekkage.

 

Vraag vrijblijvend u maatwerk opvangbak aan voor de opslag van uw cans / vaten / IBC containers.

Offerte aanvragen
Registreer voor prijzen
Lek- opvangbakken t.b.v. jerrycans of vaten Lek- opvangbakken t.b.v. jerrycans of vaten Lek- opvangbakken t.b.v. jerrycans of vaten Lek- opvangbakken t.b.v. jerrycans of vaten Lek- opvangbakken t.b.v. jerrycans of vaten Lek- opvangbakken t.b.v. jerrycans of vaten Lek- opvangbakken t.b.v. jerrycans of vaten
Model: Lekbak op maat
Beschikbaarheid: Op voorraad
Typenummer: bak